Nosgrimmor



Det diskuteras ofta vilt kring detta ämne: nosgrimmor. Vilka/vilken använder ni på era hästar och varför? Använder ni nosgrimma av någon viss anledning? Är det någon nosgrimma du inte alls gillar, isåfall varför?


Kommentera gärna, kul med lite erfarenheter från andra hästmänniskor :)

Kommentarer
Postat av: Chris - westernryttare

Jag rider western och använder därför ingen nosgrimma. :) I stallet jag stod förut tog vi regelbundet ut en tandläkare och han sa att det går att se att om det är ett westernstall han befinner sig i eftersom att de hästarna alltid hade så fina tänder vilket kom av att vi inte använder nosgrimma. På vilket sätt det påverkar tänderna mer exakt kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte besitter den kunskapen. Men jag ser ingen anledning till att använda en sådan när jag aldrig upplevt att det behövts. Tycker dessutom att det är snyggare utan. Och vill hästen gapa så är det väl oftast för att tala om att något är fel - alltså borde den få det utrymmet att säga ifrån - alltså inte spänna på en nosgrimma.

2012-01-09 @ 12:27:20
URL: http://chrissiep.blogg.se/
Postat av: Amalia

Just nu använder jag en pullarnosgrimma på min c-ponny som jag rider klassisk ridning med men jag vet inte riktigt om det finns någon som jag ALDRIG skulle kunna tänka mig att använda :/ Jag och min kusin delar på hästen men jag kommer inte riktigt ihåg varför vi valde just pullar :/ Vilken sort använder du? skulle vara lite kul att veta ^_^

2012-01-09 @ 12:30:43
URL: http://amaliashastfoto.blogg.se/
Postat av: Jannika

Jag använder aachennosgrimma fast utan den undre remmen. Använder denna för jag tycker att den inte påverkar hästen så mycket och "snörper" inte ihop munnen på något sätt. Känns som att hästen är ganska så fri. Finns andra nosgrimmor som jag kan tänka mig använda, den engelska tillexempel. Väldigt lik den jag har nu med men ändå. Jag tycker också att dessa nosgrimmor är finast och mest stilrena, men det vikigaste för mig är hur det känns för hästen.



Kika gärna in på vår hästblogg! Mvh Jannika :)

2012-01-09 @ 12:54:42
URL: http://jkstyle.blogg.se/
Postat av: alva

Läskig bild haha^^

Jag varierar mellan aachen (dock utan snokremmen, så vi kan kalla den engelsk) och pullar. Funkar bra tycker jag. Det viktigaste för mig är bara att inte spänna den så hårt, och att kanske till och med variera utan någon alls. Jag använder det mest för att det är snyggt, och man "ska" ha det på tex. tävling och så.

2012-01-09 @ 13:03:42
URL: http://alvadrommar.wordpress.com/
Postat av: - Carolina -

Jag är inte så insatt i nosgrimmor. Jag rider mest på känslan, men kan säga att favoriten är pullarnosgrimman. Detta för att INGEN häst på stall Assla är irriterad eller går dåligt med den på. En ponny jag red ett tag bytte vi träns på, till en vanlig aachen. Då blev hon jättejobbig i munnen och väldigt överkänslig. Då fick vi byta till pullarnosgrimma igen, och då fungerade hon kanon igen. Men jag skulle vilja säga att vi håller oss till aachen/engelsk, pullarnosgrimma och även remont ibland. Sådan som du visade på bilden, skulle jag aldrig ens titta på :P

2012-01-09 @ 13:17:12
URL: http://asslatjejerna.se
Postat av: Jag varierar mellan Achen och Remont nosgri

Jag varierar mellan Aachennosgrimma och Remontnosgrimma. Varierar för att min häst blir lätt bekväm och stark, varierar så att det är olika varje dag. Funkar jätte bra :) Sätter Remontnosgrimman ganska högt så den inte ska trycka nere på mulen och strypa syretillförseln.

2012-01-09 @ 13:18:01
Postat av: Emma

Jag använder helst engelsk nosgrimma med eller utan snokräm. Det gillar jag mest. Ibland funkar det med pullarnosgrimma.:)

2012-01-09 @ 13:21:30
URL: http://emmattown.blogg.se/
Postat av: elsa

Till dressyr använder jag aachen och till hoppning pullar. Pullar använder jag för att min häst kan bli ganska stark och slå med huvudet och då hjälper ju pullarnosgrimman genom att ge ett lätt tryck på nosryggen:)

2012-01-09 @ 13:23:59
URL: http://ezzaaass.blogg.se/
Postat av: kajsa

Jag rider på pullar och en bred aachen(dressyr träns)

men pullarnosgrimman går hon bäst med även om jag har samma bett.

Har även ridigt på remont och engelskt funkar bra men beroende på häst tycker jag :)

2012-01-09 @ 13:24:22
URL: http://siktemotdressyr.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag rider på aachen-nosgrimma, mest för att hon gick på det när jag fick henne. Men även för att hon trivs på den och kan inte äta med nedersta remmen spänd (haha)

Har testat pullar på henne också, men dom ringarna vid sidorna gav henne skav, så därav aachen!

2012-01-09 @ 13:26:14
URL: http://thirtyeight.blogg.se/
Postat av: emilie

Till dressyr så rider jag oftast med en vanlig nosgrimma eller aachen. Till hoppning är det samma eftersom att jag går på ridskola. :)



Jag tycker inte om tjocka nosgrimmor då det är fult xD

2012-01-09 @ 13:31:16
URL: http://enfotomupp.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Våra ridskolehästar har lite blandat efter vad de behöver. De lite starkare har remont och de flesta har aachen fast utan snoken under. De som gapar mycket har såklart snok också, men det är inte så många.

Den ända nosgrimma jag inte gillar är repnosgrimma.. Det måste skava något otroligt på hästen!

2012-01-09 @ 13:41:35
URL: http://dailyhorses.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Jag varierar mellan pullar, aachen, engelskt och ingen alls. Dock spänner jag ALDRIG nosgrimmorna hårt, vill inte ha skador på tänder osv.



Jag har bara en sak att säga om det här ämnet, VARIATION är nyckelordet! ;) Vad gäller ALLT i utrutningsväg, variation. Det för att variera tryckpunkterna :)



(inte bara i utrustningväg iofs, allt med hästar, variera variera variera. :) arbetssätt, tempo, arbetsform, bett, nosgrimmor, underlag, you name it. :)

2012-01-09 @ 14:07:49
Postat av: Jennifer

Jag varierar mellan pullar, aachen, engelskt och ingen alls. Dock spänner jag ALDRIG nosgrimmorna hårt, vill inte ha skador på tänder osv.



Jag har bara en sak att säga om det här ämnet, VARIATION är nyckelordet! ;) Vad gäller ALLT i utrutningsväg, variation. Det för att variera tryckpunkterna :)



(inte bara i utrustningväg iofs, allt med hästar, variera variera variera. :) arbetssätt, tempo, arbetsform, bett, nosgrimmor, underlag, you name it. :)

2012-01-09 @ 14:08:31
Postat av: Linn

Jag brukar variera, ibland remot, lite högrenosgrimma osv på mina träns, och ibland inget. Min massör till Keelane (min häst) sa att det skulle vara bra för att då så ligger det inte och skaver på ETT ställe hela tiden. Och sedan är det ju såklart bra med lite variation så hästen inte blir van med ett läge och sedan när man säljer den eller vad man nu gör så tycker den att det är jätte obehaligt för att de har suttit på ett ställe hela tiden, så VARITAION ÄR BÄST :D

2012-01-09 @ 14:17:16
URL: http://kellyochlinn.blogg.se/
Postat av: elin

Jag har 5 olika träns med 5 olika nosgrimmor. Mitt galoppträns har ingen nosgrimma, mitt dressyrträns har en engelsknosgrimma utan snokrem, mitt hoppträns har pullarnosgrimma, sen har jag två "slit o släng" träns med engelsk nosgrimma med snokrem :)

2012-01-09 @ 14:18:49
URL: http://mirandaborn.blogg.se/
Postat av: Sabina

Jag använder vanligtvis aachen, provade med bara engelsk en tid men han öppnade munnen så mycket vilket ledde till att jag fick en hårdare hand så vi lade tilbaka aachen nosgrimman. Dock tar jag ofta bort nosgrimman om jag bara ska rida riktigt lugnt och inte kräva nånting, skönare för hästen då. :)



Sen så spänner jag aldrig nosgrimman så jättehårt, om det inte behövs mer än att nosgrimman bara är där för att hästen inte ska öppna munnen så behövs den ju inte spännas hårt. :)

2012-01-09 @ 14:20:41
URL: http://sabinalinnea.devote.se
Postat av: lova

Jag brukar variera mellan remont, engelskt och aachen. :)

2012-01-09 @ 14:33:31
URL: http://lovacorin.blogg.se/
Postat av: 'marion ♥

Superfin blogg!

hur är det med dej då ? :)

kika gärna in på min blogg och släng in en liten gullig komentar :)

och passa gärna på att fråga några frågor i frågestunden :)

kram!

2012-01-09 @ 14:35:10
URL: http://marionnelly.blogg.se/
Postat av: Liza

oftast använder jag engelsk nosgrimma, tycker det känns bekvämast för hästen (: ibland pullar eller achennosgrimma och ibland ingen alls (: har provat remont men min häst gillade det inte...

2012-01-09 @ 14:35:59
URL: http://lizaspawnies.blogspot.com
Postat av: Petra

SV; ja det var jättegott :)



Jag använder engelsk med achenrem och ibland pullar :)



2012-01-09 @ 14:40:38
URL: http://alwaystry.blogg.se/
Postat av: stella

Nu är det frågestund om du vill vara med:)

2012-01-09 @ 14:41:42
URL: http://ponnyhopp.wordpress.com
Postat av: Malin

Jag rider oftast på pullar, men brukar variera mellan pullar, aachen, både med o utan snokrem & utan nosgrimma också :) Min häst trivs dock bäst på antingen pullar eller om jag rider utan nosgrimma :)

2012-01-09 @ 14:49:04
URL: http://teammb.devote.se
Postat av: Fanny

jag brukar rida på aachen. Det är mest bara för att min medryttarhäst har det. Men ibland har jag pullar, t.ex. när jag hoppar ibland :)

2012-01-09 @ 14:54:41
URL: http://mffryttarna.blogg.se/
Postat av: alice ♥

De nosgrimmor jag fått bäst intryck och bäst återspegling från hästen av är Pullarnosgrimma som är favoriten och aachennosgrimman som också fungerar på de flesta hästar väldigt bra. Har ridit mycket utan nosgrimma också mest på ponny som också känts väldigt bra! :) så de är mina "favoriter"!

2012-01-09 @ 14:54:46
URL: http://vida.blogg.se/
Postat av: Moa Mildén

Jag går ju på ridskola, men min sköthäst använder en engelsk nosgrimma utan snokrem. Men jag gillar nog mest remontnosgrimma. Är ju så dålig på hur dessa fungerar, vilka som är bäst och minst smärtsamma eller vad man säger :) Men den är snyggast och ser bäst ut helt enkelt, beroende på vad man gör. Dressyr eller hoppning :D

2012-01-09 @ 15:00:10
URL: http://onehorseonedream.blogg.se/
Postat av: Andrea

Rider utan nosgrimma, behövs helt enkelt inte.

Tycker precis som Chris att om hästen gapar så ska man inte bara dra åt nosgrimman utan kolla upp det.

2012-01-09 @ 15:05:11
Postat av: Hanna

2012-01-09 @ 15:10:31
URL: http://haner
Postat av: Emma

Brukar oftast rida med fyra nosgrimmor så som på bilden! haha okej nä, lite överdrivet kanske, rider med remontnosgrimma på min häst för han funkar bäst med det (vilket jag tycker är lite synd för det är inte så snyggt :P)

Finns ingen nosgrimma som är snyggast utan det är olika vad hästen passar i, men jag tycker inte det är fint att inte ha någon alls om man inte är indian eller cowboy.

2012-01-09 @ 15:18:01
URL: http://xoffbeat.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag rider oftast utan nosgrimma på Timon, men jag tycker bäst om att ha en pullarnosgrimma. Jag tycker de ger ett jämt tryck och stöd ;)

2012-01-09 @ 15:21:01
URL: http://fotoryttarnas.se
Postat av: Pernilla

Jag är inte den mest insatta personen när det gäller nosgrimmor, men av egen erfarenhet så måste man vara noga med att kombinera rätt nosgrimma med rätt bett. Så är det i alla fall med mina pållar. Just nu rider jag med achennosgrimma i dressyren och pullarnosgrimma i hoppningen, men bett som funkar till.

2012-01-09 @ 15:21:26
URL: http://gorillanpernilla.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Jag tävlar dressyr och måste därför ha nosgrimma. Använder en vanlig engelsk utan snook. Men jag spänner aldrig åt den, eftersom den inte fyller någon funktion även om den är hårt åtspänd. Spänner så att den sitter där den ska men man får gladeligen in mer än två fingrar mellan nosryggen och nosgrimman.

2012-01-09 @ 15:35:01
URL: http://jeeanette.blogg.se/
Postat av: Sandra SG

fin blogg!

2012-01-09 @ 15:37:32
URL: http://zandiiii.blogg.se/
Postat av: Catharina - LMC eventing

Alla tränsen i vårt stall har aachen utan ett, som har pullar. Vet faktiskt inte varför det blev så, men ja ;)

Fast å andra sidan så kan ingen av mina två ponnysar ha pullar, har testat men de funkar inte. Så de blir aachen med snokrem, har haft remont på dom ibland med :) Själv?

2012-01-09 @ 16:06:00
URL: http://lmceventing.blogg.se/
Postat av: Louise

Jag har använt mig av flera olika nosgrimmor och de fungerar mer eller mindre bra på olika sorters hästar.



Min häst tycker bäst om att gå "naken" alltså ingen nosgrimma men iblad kan jag tycka att det är snyggare med så då tar jag en löst spänd engelsk nosgrimma. Vid tävling har jag på en snokrem = aachennosgrimma mest bara för att men även den sitter inte åt.



Remontnosgrimmor passar bäst(enligt mina erfarenheter) hästar med ädlare huvuden så som fullblod.



Pullarnosggrimma är inget jag använt mig av särskilt mycket. Ogillar den inte men har märkt tyfdliga skillnader på en häst som jag först red med pullar och sedan bytte till engelsk och då gick det mycket bättre.



Oavsett nosgrimma ser jag till att den inte sitter för hårt, den ska precis vara så spänd så att den är stilla och inte stör hästen. Den ska inte hindra hästen på något sätt :)

2012-01-09 @ 16:20:54
URL: http://bensprattlarna.blogg.se/
Postat av: Amanda

jag tycker inte det spelar någon roll vilken man har, dock så ska man ju ha remont på unghäst. Engelsknosgrimma är dock väldigt fult, de ska vara achen! pullar är snyggt de med :) bara man inte spänner dom för hårt så klart :)

2012-01-09 @ 16:25:20
URL: http://amandahed.blogg.se/
Postat av: Elisabet

Egentligen behöver man ingen nosgrimma, varför man har nosgrimma är för att hästen inte ska kunna öppna munnen och eller lättare få tag på bettet. Alla hästar behöver bara rätt bett och en fin och känslig hand som kan handskas med en häst. Hästen gapar för att det gör ont och försöker lätta på trycket men sätter vi på en nosgrimma så hindrar vi den från att gapa och skapar otrolig smärta för hästen. Så är man smart nog att skaffa rätt bett som hästen godkänner och lägga en bra grund till häst-hantering så går det lika bra utan :)) Tycker jag då, sedan är det ju ganska officiellt nu och jag tycker att på lite större hästar och ponnyer att breda dressyrnosgrimmor är snyggast sedan på små ponnyer tycker jag pullar är sötast med något fint lagomt glittrigt pannband till :))

2012-01-09 @ 16:54:03
URL: http://www.photosandhorses.blogspot.com
Postat av: Engla

Tycker att det är olika från gren till gren. Och även från häst till häst.

Själv tkr jag att det är snyggast med achen nosgrimma till allt,gärna lite tjockare med pullback spänne till dressyren ;)

Pullar tkr jag att det är ganska snyggt till "heta" hästar i hoppning,Men skulle aldrig sätta på hästen en pullarnosgrimma utan tjokt och fluffigt ludd.



På unghästar har man ju ofta remont,och det kan vara fint på "ståtliga o ädla" hästar.



O alla träns ska ha ett fint pannaband ;))

2012-01-09 @ 16:57:48
URL: http://ryttarnaas.blogg.se/
Postat av: Michelle

SV: Gött! :) Det går finfint, eller nyss satt igång henne men :)

2012-01-09 @ 17:01:17
URL: http://miichelles.blogg.se/
Postat av: Josefine m. ridtravaren bellie

Mina personliga favoriter ur synpunkt av vad som är skonsammast mot hästen är remont och pullarnosgrimma.



Bellie själv väljer acheen- samt pullarnosgrimma. :-) Hon funkar helt enkelt bäst på dessa nosgrimmor.

2012-01-09 @ 17:23:51
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Esther

Jag andvänder en vanlig nosgrimma! (utan nosrem!!!) Skulle aldrig andvända pullar eller nån där man bara stänger igen munnen ;)

2012-01-09 @ 17:25:19
URL: http://estherjarvling.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Alla nosgrimmor är ju bra på sitt sätt;

Aachen är en vanlig nosgrimma som kan användas med eller utan nosrem. Jag gillar den och använder den på min häst.

Engelsk nosgrimma fungerar på hästar som inte gapar men jag gillar inte personligen utseendet så mkt.

Remont håller bettet på plats, men den får absolut inte sitta alltför långt ner!

Pullarnosgrimma använder jag på min häst ibland, den ger mycket käkfrihet men samtidigt blir det mycket tryck på en punkt. Men kan man spänna den rätt så tycker jag att den är bra sålänge hästen trivs med den. Dessutom är det riktigt gulligt med pullar. ^^



Jag skulle nog aldrig ha en repnosgrimma till min häst, det ser obekvämt ut och inte så snyggt. ;)

2012-01-09 @ 17:35:32
URL: http://hasttjejerna.blogspot.com
Postat av: molly

Jag rider Islandshäst! Därför är det ganska praktiskt att bara slänga på en nosgrimma om jag känner för det. Hon har ingen som hör till hennes träns. Dock verkar hon trivas bäst utan för hon är helt vit om munnen när man rider utan.



Jag tycker absolut inte det är fel att rida med.



sv: Jo, självklart så påverkas bettet av ryttaren, det är ju inte svårare än så :)

2012-01-09 @ 17:44:35
URL: http://molllyr.blogg.se/
Postat av: Stina

Brukar variera mellan Aachen och remont, just nu rider jag på Aachen. På unghästar har jag alltid remont pga tänderna.

2012-01-09 @ 18:04:24
URL: http://sodressage.se
Postat av: Johanna

SV: Jag förstår precis vad du menar. Tänkte inte på att ta upp det men du har så rätt så (: Alla hästar har ju inte samma förutsättningar och det är viktigt att tänka på.



Tack så mycket (:

2012-01-09 @ 18:08:12
URL: http://teambockaberg.blogg.se/
Postat av: Hanna

ta chansen och var med i veckans blogg hos oss! Vinnaren får en länkning och tar därmed del av våra läsare! :)



gillar du inte dessa kommentarer så förlåt :)

2012-01-09 @ 18:13:21
URL: http://dailyhorses.blogg.se/
Postat av: G

Jag tycker det känns bekvämare med nosgrimma än utan, vet egentligen inte varför. Inbillar mig att tränset ligger mer stabilt men det påverkar det ju såklart inte... I vilket fall är det snyggare med! :)



Sen tycker jag inte modellen spelar någon stor roll så länge den inte ger konstiga effekter. Keep it simple, skumma och skarpa grejer förstör bara i längden. Och ju större och klumpigare, ju jobbigare för hästen



Tycker jag! :)

2012-01-09 @ 18:20:39
URL: http://notify.blogg.se/
Postat av: Reby Solo - Hundbloggare

Ingen nosgrimma alls är ju det bästa. Man skulle ju själv inte vilja ha munkavel så fort man skulle träna liksom. Annars är väl en löst spänd engelsk nosgrimma för syns skull helt okej.

2012-01-09 @ 18:49:09
URL: http://reby.blogg.se/
Postat av: Danisa

Nej har inga åsikter om det ;)

2012-01-09 @ 19:13:01
URL: http://danisaingebretsen.blogg.se/
Postat av: Johanna

Pullarnosgrimma, dels för att jag tycker det är snyggast haha ;) Med mycket ludd!

Sen rider jag en ganska stark och het ponny, så det hjälper typ. Men det är min tränare (som äger ponnyn) som bestämmer och då har hon valt den! :)



Men min förra b-ponny gick MYCKET bättre med Pullar, hade innan en rak med snok (vet inte vad det heter) och då bet han sig fast hela tiden.



Så jag föredrar pullar :D

2012-01-09 @ 19:41:00
URL: http://jonnnissalmqviist.blogg.se/
Postat av: Maja---djurflickorna

Jag tycker bäst om remont och aachennosgrimma/engelsk nosgrimma :) Jag använder mest de grejerna :)

2012-01-09 @ 19:55:32
URL: http://djurflickorna.devote.se
Postat av: Madde

Jag använder aachennosgrimma på de flesta av mina hästar, på unghästarna har jag alltid remontnosgrimma :)

2012-01-09 @ 20:03:01
URL: http://holmqviststuteri.blogg.se/
Postat av: annie

Jag har aachennosgrimma på min med den nedre remmen också, för hon vill gärna ha munnen öppen annars :)Har dock bara testat den nosgrimman, men funderar på att testa pullargrimma i skogen då hon gärna springer iväg :)

2012-01-11 @ 13:18:13
URL: http://narvefors.blogg.se/
Postat av: ella <3

Jag rider utan nosgrimma om jag får bestämma själv ;)

2012-01-11 @ 21:25:50
URL: http://mittunderbarahastliv.devote.se
Postat av: Totte

Om du frågar mig så skulle jag aldrig klämma på mia häst en nosgrimma och att hästsportsbutikerna inte kunna göra ett enda träns utan nosgrimma! Det är synd att så få vet vad en nosgrigmma gör! Men det är ingen ursäkt till att man sätter på det. Man är skyldig att veta hur all utrustning påverkar hästen! Ok, gör detta test om du vill veta hur en nosgrimma påverkar hästen.

1. Bit ihop tänderna så hårt du kan.

2. Böj på nacken enda ner till halsen.

Direkt får du en spänning i nacke som går till ryggen. Och om du vill rida ett avslappnar dressyrprogram med fina och mjuka rörelser så är det ju jättebra att börja med att spänna ihop käften på hästen och skapa en spänning och göra hästen framtung. Nosgrimman kan även ge tandskador och skador på nosryggen! Och hästen kan inte öppna munnen om ryttaren drar för hårt i tyglarna. Du kanske har problem med att hästen öppnar munnen men tänk VARFÖR! Då håller du nog för hårt i tygeln. Hästar ljuger aldrig så det mårte göra ont eller vara något som inte käns bra för den. Så tänk på det nästa gång du spänner på nosgrimman.

2012-01-25 @ 18:19:39
Postat av: Totte

HÄSTARNA KANN INTE ANDAS ORDENTLIGT MED NOSGRIMMA! SÄRSKILDT INTE OM DOM SKA TVINGAS NER PÅ TYGGEL MED DEN PÅ!



kändes det bra att veta?

2012-01-25 @ 18:29:55
Postat av: Moa

Jag har en engelsk nosgrimma både när jag hoppar och jag rider dressyr ;)

Och min häst trivs bäst med engelsk och fullcheek.



Jag har prövat rida med pullarnosgrimma men han blir knäpp av trycket, och jag har faktiskt ett bettlöst träns och en bygelnosgrimma som jag rider lite med ibland (ca 2ggr per månad) och remont passar inte med bettet, och achen ger ju typ samma efekt som pullar. (på min häst) ;)



HA ALDRIG REMONT PÅ UNGHÄSTAR EFTERSOM DEN TRYCKER PÅ HÄSTENS STACKARS TÄNDER!! och det kan bli missbildade tänder om man har remont som trycker på dem när de växer...



Och det är en bra förklaring till att jag rider med en tjock engelsknosgrimma på min heta hingst.



lärde du dig något? :)

2012-01-28 @ 09:15:51
Postat av: Moa... igen...

Ojj, jag menar ha aldrig engelsk/pullar/achen Haha jag menar :

HA ALLTID REMONT PÅ UNGHÄSTAR P.G.A TÄNDERNA!!!



åhh vad failad jag är ^^

2012-01-28 @ 09:20:00
Postat av: Totte

Vet ni varför man har nosgrimma? Eller är det bara för att det är snygt? Kommigen! Fattar ni inte hästen Förstör tänderna. Och ni med era j###a Nosgrimmor! ALLA NOSGRIMMOR TRYCKER PÅ HÄSTENS TÄNDER! Så har du ryggrad ta bort nosgrimman. Jag ber ta bort den.



För hästarna.

2012-01-28 @ 09:33:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0