Filmen på Zorn!

Här är en film från när Zorn flög över 120, dock suger film-kvaliten men man ser ju iaf ;)


.

Sitter på praktiken nu, det är den sista veckan nu. Fyra veckor har faktiskt gått fort :) sen nästa vecka blir det skola och plugg igen! Men ändå någon/några lediga dagar i veckan :)

Tror att jag ska rida ett dressyrpass på banan idag, det hinner ju tyvärr bli mörkt när jag slutar så uteritt är uteslutet ;) dock så rider jag ut i mörkret ibland ändå, mysigt faktiskt!

Hur gör ni läsare nu såhär i veckorna när det blir mörkt tidigt? Rider ni ut ändå eller är det ridbanan som gäller?


Film

Här får ni en massa filmklipp och bilder från det gångna året, samt lite från 2010! Jag älskar verkligen min Zeo, börjar nästan gråta när jag ser på filmen! Helt underbar är hon :')
Kolla travökningen vid 2,13- wow!


Saknar!<3

Bara jag som vill ut och tävla NU?! Längtar jättemkt efter nästa tävlingssäsong :D


:)

Helgen har bestått av party, mys och ridning :)

Igår red jag igenom zeo på ridbanan i dressyr, den förvända galoppen sitter väldigt bra nu faktiskt! Och min nya sadel är helt underbar.

Frida hoppade Zorn åt mig igår, det gick riktigt bra! I slutet höjde vi oxern till ca 120, och han bara flög :) film finns om någon vill se, isåfall kommentera! :D

Fin zorn var härom dagen när han kom in hahaha..


Åh <3

Finns ingen sötare häst än ZEO! <3


Godmorgon!

Har precis påbörjat min rapport, ska skriva den nu under min praktik. Eller ja iaf påbörja den, så det har jag tillägnat min morgon åt ;) Nu snart ska jag ner till praktiken!

Bjuder på ett roligt klipp på Zorn som jag satt och gjorde när jag var skit trött för nån vecka sen x)


Diet.

Har gått upp endel i vikt som många säkert vet, så går på lite diet nu faktiskt eller vad man nu kan säga haha. Gör detta för min egen skull och jag tycker det är viktigt att trivas med sig själv och sin kropp! Dock hets-bantar jag inte som jag gjorde förr ibland, utan nu är det strikta grejer istället.

3 ggr om dagen-metoden ;)

Frukost: Youghurt med müsli och kanel (kanelen sätter igång din ämnesomsättning vilket gör att du förbränner mer)
Middag: Äter ju middag på praktiken nu, så tar en portion där med lagom mycket. Extra sallad istället för mycket mat :) Lagar ingen mat hemma!
Kvällsmat: En macka och valfri frukt.

Så såhär ser det ut nu. Så nu får vi se om jag lyckas hålla det :) Har iaf hållt detta sen i söndags, och har jag väl bestämt mig för något så brukar jag inte ge upp iaf!

För vissa kanske detta är en vanlig dag för er, så som ni brukar äta. Men ni ska bara veta hur mycket jag äter annars. Jag äter ibland MER än min pojkvän, och han äter som en man ska. Och så äter jag en massa bakelser, fikor, och godis, läsk, ja allt sånt där också. Utöver två middagar om dagen! Ja har verkligen ätit för mycket, men ändå inte gått upp så mycket i vikt ändå. Men nu ska det bli ändring :)

FÖRR!










NU...






Ousch, fy! Jag skäms faktiskt över att jag låtit det gå såhär, att jag har ätit så FEL för hälsan!

Borstat :)

Stod och borstade Zeo länge idag, hennes päls blänker verkligen nu :)

annars har jag inte så mycket att säga faktiskt, praktiserar ju så därför blir ju bloggen lidande som ni märker. Detta kommer ändras när jag är tillbaka i skolan igen om ca 1,5 vecka :)

sen måste jag också säga att jag längtar riktigt mycket efter nästa tävlings-säsong! Tycker våren kan komma nu ;)

En annan kul grej som hänt på sistone är att Calle&Emelie vann KM:et i Ljungby, omhoppningen gick i 110 :D Emelie har verkligen gjort ett bra jobb :) Är glad att det går så bra för Calle, och är också glad över att ha ägt denna underbara ponny i åtta år! Ridit in honom själv, lärt han allt från grunden osv. Han kommer alltid att ha en STOR plats i mitt hjärta :)

Bjuder på lite bilder från vår tid, vissa redan visade men vissa ovisade..
Har en hel del men eftersom jag har över tusen mappar så är det svårt att leta fram alla haha^^































<3



Huvudvärk

Sitter här med huvudvärk, kan inte min förkylning gå över snart? har precis kollat på Ensam mamma söker btw :) Snart blir det mitt favoritprogram också, svärföräldrarna från helvetet ;)

Blev ingen ridning idag, pga min huvudvärk. Så Zeo fick en vilodag :) Imorgon blir det ett dressyrpass tror jag!



ta mig tillbaka nu

Dagens ridpass

Slänger upp ett tråkigt inlägg nu, dvs ett "dagens ridpass" inlägg. Verkligen inget intressant att läsa för er egentligen men tänkte att ni kanske ville veta hur allt går nu osv.

Red iaf dressyr på banan- på Zeo. Hon var riktigt fin idag och faktiskt rätt stadig i formen också. Jag jobbade extra mycket med min högra skänkel då jag har en tendens att glömma bort den. och Zeo blev genast mycket finare! Vet inte om det var en tillfällighet, men hoppas verkligen att det är lösingen på vårt problem :)

Sen fick Zeo sig en ordentlig genomgång med saxen. Jag klippte manen, svansen och hovskägget. Så nu är hon fin och ser faktiskt ut som en tävlingshäst och inte som en skogsmulle som hon gjort på senaste tiden :) Hade faktiskt tänkt att spara ut hennes man men ångrade mig för ingen samtyckte ;) haha.



ÅH GE MIG DETTA VÄDER IGEN <3

Sjuk

Japp ni läste rätt, är sjuk igen :/ härligt såhär till helgen! (eller inte) jag som hade tänkt mig några härliga skogsturer :( saker går mer emot nu för tiden känns det som.

Dressyrpasset i tisdags (susanne träningen): Zeo var stel och ovillig.. Till och med Susanne bad om att få sitta upp för att få känna på henne. Det fick hon, och hon höll iaf med mig om att hon var väldigt stel i högersidan. Tur att jag inte kännt fel :) dock så påverkar jag detta negativt pga min sneda rygg, skit svårt att rida liksidigt, ni ska bara veta. Men Susanne red igenom henne och sen fick jag sitta upp igen, kände dock inte mycket skillnad :/ blir så sur över att min rygg ska påverka så mycket..

Någon mer som är oliksidig/sned i ridningen? Någon som har ett tips kanske, blir så sur på mig själv!


Praktik

Är på praktiken nu, kommer förmodligen hem sent ikväll för ska på ett möte också.

Hörs


Fullspäckad..

Minst sagt en fullspäckad vecka hittills och så förblir det haha! Har inte haft en ledig stund till något..

Tränade dressyr idag, kan berätta om passet imorgon.. Måste sooooovaa!


Så fina!

Man blir så glad när man ser hur bra det går för Calle :) Han var och tävlade dressyr i helgen, och se så fint han går! Saknar honom väldigt mycket men allt blir så mycket lättare när det går så bra för mysponnyn <3


Soffhäng

Har vart på praktiken idag, är äntligen frisk nu iaf :)! Därav min kassa uppdatering, somnade en stund när jag kom hem också. Sen stallet :)

Nu är det soffhäng som gäller hela kvällen, med vb & lisa (min katt). Och missa inte svärföräldrarna från helvetet ikväll! Världens roligaste program verkligen xD


Vb

Nu drar jag in till vb, tänkte att det var passande att bjuda på lite gamla bilder på oss då. Har ju faktiskt vart tillsammans i tre år snart :) PUSS












Slappis dag



Japp, som rubriken lyder så har jag tagit det lugnt även idag. Var i stallet och fixade, har dock inte ridit än. Det får bli en kvällsrunda sen tror jag :) Är iaf frisk nu, bara lite förkyld. Nu ska vi snart åka mot mormor och äta lite farsdag-fika. Tror att det blir trevligt :)


Btw, min blogg har fått kommentarsrekord nu! Superkul att ni är så aktiva och kommenterar en massa! :D

Sadel snack

Min albion sadel är nu bytt - mot en bates innova! Fick precis som jag ville alltså :) Nu kan jag äntligen sitta i en sadel utan att behöva anstränga mig ständigt. Kan verkligen rekommendera denna sadel till er som vill ha bra stöd och du hamnar garanterat i en korrekt sits!

Kvällen består av mys med vb. Vi har kollat på Så mycket bättre, och även tagit ett varmt bad :) välbehövligt efter en KALL tävlingsdag!

Haha vb när han hade somnat här om dagen..


Resultat :)

Dagens resultat för Zorn blev rätt blandat!

I första klassen så gick han riktigt fint och vidare till omhoppning :) sen tyvärr på näst sista hindret så kom han fel och tyvärr så trillade Michelle av :/ riktigt bra ridet dock och en fin runda :) så lite synd! 0fel+ute

I andra klassen var han lurig haha. Stannade på två hinder och rev ett= 16 fel då man får 8 fel andra gången man vägrar. Även här red Michelle jättebra men Zorn var knas ;) dock 4e gången någonsin hon rider han överhuvudtaget så vi är nöjda med dagen!

Michelle och Ginger fick en 3 plats i LC, grattis! :D


Mot vetlanda!

Nu åker vi snart mot vetlanda, då Michelle ska tävla Zorn där som sagt :D Hoppas att han sköter sig lika bra som förra gången, den lilla busen ;)


Dubbelmoral eller inte?

Många ryttare använder skarpa bett på sina hästar och ponnyer, för att dem påstår att dem är starka och svåra att stanna. Det kan jag förstå! Använder själv pelham på Zeo i hoppningen, dock aldrig annars. Målet är givetvis att bli av med detta, och att kunna använda ett svagare bett så småningom när hon blir mer lyhörd på mig.

Men nu till saken!
Ändå ser man ryttare med sporrar som använder dessa bett. Visst, jag kan förstå det till viss del- att man vill få hästen kvick och vändbar. Men vart tar känsligheten vägen? Tror faktiskt inte att hästen blir mjukare utav detta, utan den blir nog snarare bara starkare. Om man hetsar och sporrar en häst som redan är stark/het så lär det ju inte ske någon förbättring? Då får ju hästen bara en ytterligare grej att springa ifrån.

Jag rider ALDRIG med sporrar på Zeo. Har inte ens provat.. Varför ska jag göra det när hon redan är stressad och dessutom het&stark? Förstår faktiskt inte det. Red med spö en gång och hon blev genast superstressad, så fick kasta det på marken och det kändes bra!

Många ryttare har nog sporrar "bara för att". Nu är det inte så att jag har något emot er som rider med sporrar, för vissa hästar (ryttare ;) ) kanske behöver det. Men min åsikt är att det faktiskt är bättre att träna upp både hästens och sin egen känslighet utan dessa skarpa hjälpmedel. Vill verkligen bli av med pelhambettet, jobbar för det.

(bild från google)


Så vad tycker ni? Är det dubbelmoral att rida med både skarpt bett och dessutom sporrar på sin häst?
Eller är det välbehövligt, har jag fel?

Zorn

Michelle ska ju tävla Zorn på lördag så hon hoppade honom idag :) Såg riktigt bra ut, hon rider honom super :) Här får ni en film när hon först rider Zorn och sen hennes egna ponny Ginger! :D

Jag är sjuk, så har inte ridit idag :/ Usch vill verkligen bli frisk!




Riktigt gamla bilder

Bjuder på några gamla bilder genom min häst-tid, började rida när jag va 4 och fick min första egna ponny när jag va 5 år!

Jag och min C-ponny Elyon, Hade honom när han var mellan 1 och 5 år! född 2000.







(minns att jag kortade stiglädrena extra mycket för att jag var för lång xD)







Jag och min ponny Zorn, som vi fortfarande äger! Har var han kanske runt 4-5 år? :)






Jag och en ridskolehäst, Quando- vann KM på honom! <3




Jag sitter på Loppan (en låneponny vi hade när jag va 4år)


Jag matar Simson, en av våra hästar genom tiderna :)


Bambi, russet jag fick när jag va fem.


Pysen och jag! ägt dig sedan jag var 8 år <3<3


Plutten! Mammas fina svarta häst, som vi fick ta bort 2006.


Frukost

Är sjuk så idag är jag hemma från praktiken. Äter en god frukost nu bestående av yoghurt, banan, kanel och musli. Det förtjänar jag! :D


Mys

Mys i soffan med Lisa och vb nu, är sjukt trött! :s

Red dressyr på Zeo idag igen, hon var faktiskt ganska mjuk redan från början idag! Dock var hon stel i högersidan och svår att ställa igenom, så då blir det att jag lägger ned ytterhanden (vänster). SÅ trött på sig själv blir man. Men bara att ta nya tag, blir nog en skritt tur imorgon :)


Praktik

Har praktik nu och fyra veckor framåt så uppdateringen lär bli lite lidande tyvärr :/ men ska göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade!

Igår stod iaf dressyr på schemat, zeo var stark och ovillig från början men släppte mkt fint mot slutet! :)

Uppdaterar mer ikv, hörs !


Some more pics.

Facelook












Film

Här kommer film från hoppningen hemma idag. Frida fick rida Zorn idag, har svårt att hinna med två pollar ibland :) Utsprånget i kombinationen ligger på 125cm för Zeo, och 110cm för Zorn :) Kommentera gärna :D

juste, det sista klippet är ifrån Lasse träningen på Zorn :)


VILA I FRID :(

Fina otroliga kämpe, vila i frid <3 sånt här är bara för hemskt!



Världsettan Eric Lamazes OS-guldhäst Hickstead föll ihop och dog under sin omgång i Veronas VC-hoppning.

Lamaze hade just ridit i mål under sin första runda med en rivning och skulle inte gå vidare till omhoppning. Då föll hästen plötsligt ihop under honom.

Hästen skakade i sin dödskamp och stämningen på läktarna var upprörd.
En chockad Lamaze fördes bort från arenan.

-Nu dör den, utbrast SVT:s expert Lotta Björe i direktsändningen i SVT Play.

Källa från SVTs hemsida.


SS= seg söndag..

Japp, har verkligen haft en slapp förmiddag med vb. Vi kollade på reprisen av "Så mycket bättre", och slappade i soffan. Han pillade i mitt hår och jag bara låg där och njöt haha! Älskar det :)

Nu ska jag snart ut och hoppa Zeo här hemma. Tänkte bygga upp nån komination, sen får vi se vad jag bygger mer. Mamma kanske filmar någon snutt, isåfall kommer det upp här! :)

får bli två bilder från sadelkammaren, känner att jag har lite bildbrist !




STAN!

Nu blir det Taco och mys hemma hos kajsa m.fl. Hoppas på en trevlig kväll :D




Just nu..

Ska ge mig ut till stallet nu för att skura boxarna.. superkul verkligen ;) men det är ju sånt gorvjobb som helt enkelt måste göras när man har ett eget stall. Och fint blir det ju efteråt :)

Det var superkul att kolla på hopptävlingarna igår föresten! Super duktiga ryttare och fina hästar. Pågår tävlingar i Vetlanda hela helgen, så åker nog in någon mer gång och kollar :)

Ska även prova de två resterande sadlarna jag lånat hem; En prestige top dressage och en Cliff barnsby. Dock så gillade jag Bates-en väldigt mycket så tror att den blir svårslagen..



Zeo sötnos i våras <3

Rätt svar!

Ni som gissade rätt svar var följande: (Jag har alltså tävlat upp till Regional 110cm i hoppning och Regional LB:3 i dressyr).

Maja

Elin

Denice

Olivia

Kajsa

 

Grattis till er :)


Dagens läsarfråga



Vad är det högsta jag har tävlat med Zeo? I både dressyr och hoppning?

DEN SOM GISSAR RÄTT BELÖNAS MED LÄNK TILL SIN BLOGG!

(svaren finns att hitta i bloggen..) Gissa jättegärna, dem som har kommenterat innan dig kan ju ha FEL! :D

In till stan.

Ska snart in till Vetlanda för att kolla på tävlingarna, jag hade gärna vart med! Missade dock att tävlingarna började vid tre, (trodde det skulle börja nio på morgonen) så jag hade ju faktiskt kunnat vara med! Mamma jobbar ju till två.. Men men, rätt roligt att kolla på alla andra duktiga ryttare!

Hoppträningen med Zorn igår gick bra :) Han tyckte det var superkul att få åka iväg och träna! Lasse tyckte om honom också, men han hade dock synpunkter på hans mage ;) hahahah. Nu får Zorn ladda inför tävlingen nästa helg!


Drar och hopptränar

Nu går jag ut till stallet, för att senare åka vidare och hoppträna med min ponny Zorn :D ska bli kul att hoppa ponny, haha :D Undra hur Lasse reagerar?

Min fina Zorn <3




Svår-ridna hästar.

Hästar kan vara svårridna på många olika sätt. Jag tror det är ganska individuellt vad man tycker är en "svår" häst och inte. Det beror nog trots allt mycket på oss ryttare och våra erfarenheter, hur vi benämner en svår-riden häst.
  • Heta hästar
  • Hästar som är hårda i munnen
  • Lata hästar
  • Hästar som är mjuka i munnen
Här fick ni några exempel på hur hästar kan vara i ridningen. Alla har vi olika hästar och är därför vana vid en viss typ av häst. En ryttare som är van vid att rida sin heta ponny kanske tycker det är väldigt svårt att sitta upp på en lat ponny. Jag tänkte iallafall ge lite tips, några på varje kategori- om hur man kan jobba sin häst beroende på hur den är. Själv har jag ridit många olika typer av hästar så kan dela med mig av mina erfarenheter till er.

Heta hästar:

Jag har ägt en het ponny, jag äger nu en het stor häst. Hon var väldigt het när jag köpte henne, särskilt på hinder. Hon slog med huvudet, drog iväg, och kastade sig över hindrena.
Hur jobbade jag med henne? Eftersom att min häst var väldigt het, och även stressad i ridningen så tror jag att det är viktigt att man först tar reda på anledningen till hästens beteende. Var hon glad? Stressad? Jag kände att jag kunde stryka att hon var glad. Hon var faktiskt stressad, så jag fick jobba utefter det. Travhoppade mycket, det är svårare för en häst att rusa mot ett hinder i trav. Red över bommar, gjorde mycket lydnads-övningar. En het häst vill ofta ha kontrollen själv, men det gäller då att få den lyhörd på dig som rider. Därför gjorde jag mycket hinder-övningar med skritt inslag, även halter. Till exempel tre studs, sakta av till skritt, trava cavaletti - fatta galopp mot hindret. Allt detta har gett resultat. Nu kan jag rida henne utan att hon drar iväg- och hon inväntar mina hjälper innan hon agerar. Var lugn! En het häst som är stressad blir bara värre om du blir arg eller stressad själv, det säger ju sig självt!

Hästar som är hårda i munnen:
En häst med hård mun har förmodligen blivit sådan på grund av sin ryttare. Är man mjuk- blir hästen mjuk. Det hjälper inte att slita i en häst som är hård i munnen om du vill ha den lösgjord. Visst, du kanske får den att böja på nacken- men det är så mycket mer som ska till! Bakbenen, ryggen, och hela hästen kropp ska vara i balans och jobba i rätt form- tror du verkligen så att det hjälper att vara hård och DRA i hästens mun?
Jag jobbar såhär: Det har hänt att jag ridit hästar med hårda och sega munnar. Hästar som helst vill gå med huvudet i skyn och struntar i dina hjälper. Här måste man aktivera! Gör skänkelvikningar, mini-volter, ställ hästen utåt, sedan inåt, rid sedan rakt. Håll stadig hand och lirka med fingrarna- glöm inte eftergiften. Du kan inte få en sådan här häst lösgjord genom att rida på fyrkantsspåret. Byt varv ofta, gör övergångar! Skritt-trav och tvärtom, galopp-trav osv. Öka steglängden 4 steg- minska lika mycket. Detta kommer att ge resultat. Men inte på en gång. Ge det några veckor, men sedan kommer du att sitta på en betydligt mjukare häst vill jag lova.

Lata hästar:
Min mammas häst vart faktiskt väldigt lat när vi red in henne. Hon förstod inte framåt-hjälperna alls. Och det beror ju ofta på detta- att hästen inte förstår drivet, eller att dem helt enkelt är uttråkade/trötta/sjuka.
Jag jobbar såhär: Vi utgår ifrån att hästen inte förstår dina framåtdrivande hjälper eller är uttråkad. För är hästen trött eller sjuk bör den ju inte ridas utan istället kollas upp av en vetrinär. När jag rider en häst som inte förstår mig, så är mitt tips- rid ut mycket i skogen! Jag har inte stött på någon häst som är lat i skogen. Oftast spetsas öronen och framåtbjudningen kommer naturligt. Vi gjorde såhär med mammas häst, red ut mycket och lät henne hitta glädjen i ridningen- nu går hon är rida utan problem i paddocken också och är pigg även där. Jag tror att om man hittar den naturliga bjudningen i skogen, så kommer den även till synes i paddocken så småningom.

Hästar som är mjuka i munnen:

Att rida en häst med mjuk mun kan vara lika svårt som att rida en häst med hård mun. Jag hade en ponny som vart väldigt mjuk och fin i munnen.
Jag jobbar såhär: Rid lika mjukt som hästen är. Håll din hand stilla och i rätt position. Kräv inte mer än vad som behövs. En mjuk häst är ofta väldigt känslig för alla dina hjälper, så var lugn och försök se till att hästen inte hamnar bakom lod genom att "hålla" upp hästen mjukt då och då. Jag rider mer än gärna en mjuk häst då man kan jobba mycket mer med sig själv i ridningen- du kan fokusera på din sits, och bara följa med! På så vis hinner man utveckla sig själv också. Men tänk på att en mjuk häst är lätt att förstöra. En häst kan förstöras på ett ridpass, men tar år att reparera.

Lite tips för er som läser, tänk på att detta är mina erfarenheter och hur JAG rider.

Håller ni med mig om detta, eller gör ni på något annorlunda sätt?


Uppehåll

Har tävlat sista tävlingen för året. Måste ändå säga att jag är nöjd och mycket framgång har givetvis skett under 2011. Men jag hade gärna fått ett bättre avslut! Är inte nöjd med sista tävlingen, känns lite som man är tillbaka på ruta 1 ibland. Antar att det är så för alla, att man ibland helt enkelt får göra om vissa grejer för att nå sin egen topp. Det har vart mycket berg och dal bana med Zeo, men det hade jag också väntat mig redan när jag köpte henne. Vi tävlar aldrig mot andra, utan mot oss själva.

Började tävla dressyr med Zeo i våras. Första tävlingen i dressyr i hennes liv antar jag. 56%, verkligen inget att skryta med! Men tränade och slet en hel del, vilket resulterade till en placering i september på 64,44%. Vilket i oktober blev två vinster på 70% i LC och 66% i LB. Jag kände verkligen att nu, nu går det åt rätt håll. Men sedan att avsluta tävlingsterminen på 57,?% känns kanske inte super. Men jag räknar aldrig med att det ska gå bra, inte med min häst som är väldigt oförutsäg-bar och dagsskicket spelar väldigt stor roll på henne. Nu tar vi nya tag, ska bygga muskler och ha roligt över vintern, rida ganska kravlöst- för att sedan satsa på en fin tävlingstermin 2012 :D


Höstbilder på mig!

Kommentera nu flitigt readers.












(jag&linn)



Bild

En bild från tävlingen i söndags! :)


Dressyrträning.

Igår red jag dressyr för Susanne. Provred också i en av sadlarna, batesen. Jag gillade den supermkt och den hjälpte verkligen med stöd om man säger så haha :D Inte så konstigt kanske, eftersom att stödet är såhär stora?



Träningen gick iaf jättebra :D I början vart Zeo lite loj men efter ett tag släppte hon till och arbetade super! Så kan inte vara annat än nöjd med ridpasset :D



RSS 2.0