Rätt sits

Idag är det dags för en Diss. Och denna gången går det till folk som rider i stolsits. Både skadligt för hästen och dessutom så kan det ju inte vara skönt för ryttaren heller? Sitsen ska vara lodrätt, vilket betyder att det ska gå en linje i lod mellan huvud, axel, armbåge, höft och häl.

Ser ofta folk som hamnar i stolsits men vägrar erkänna det för sig själva. Många skyller på sadeln, ögonblicksbilder eller helt enkelt på hästen! Inte okej.. Bättre att försöka ta hjälp utav någon som kan korrigera dig :) Förstår att ingen rider i stolsits med flit, men det är ju något som kan rättas till!

(bilder från google.se)


första bilden: en helt klar stolsits. ryttaren hamnar i bakvikt och kan aldrig bli i rätt balans såhär. balansen hänger i händerna.

andra bilden: ett försök till en lodrätt sits, men jag hittade en brytpunkt- armbågen. med raka armar får du en automatiskt hårdare hand.

sista bilden: en rätt, lodrätt sist. detta ska vi eftersträva som ryttare!

Och nej, jag har inte en perfekt sits. Men jag vet om och kan erkänna mina brister. Skyller inte min sits på hästen eller sadeln, det är ju mitt problem hur JAG sitter, ingen annans.

Kommentarer
Postat av: Emelie

Stolsits är så fult!

Fast mina skänklar åker bak otroligt lätt vilket är skit fult men stolsits ser för jävligt ut!

2011-10-26 @ 11:30:27
URL: http://hastryttaren.blogg.se/
Postat av: Nathalie

Sv: Tack du! :DNja jag vet inte, tycker inte om tränare eller ridlärare osv, jag föredrar vägvisare! :)

2011-10-26 @ 12:30:45
URL: http://frihetsdressyr.blogg.se/
Postat av: Matilda

hejsan! Underbar blogg. Bara älskar headern och dina inlägg - allt. Jättebra blogg, verkligen!Kram!P.s. Det skulle vara sjukt roligt om du hade lust att slänga iväg någon fråga till min frågestund som är i full gång på min blogg! <3

2011-10-26 @ 17:36:54
URL: http://connemara.devote.se
Postat av: amanda

Oj!

Rider du dressyr eller hoppning?

2011-10-26 @ 19:21:22
URL: http://sweetfield.blogg.se/
Postat av: MAJA

sv: tack! :D

2011-10-26 @ 19:25:14
URL: http://mturesson.devote.se
Postat av: Emelie

Har du bytt header? Fin :)

2011-10-26 @ 19:28:02
URL: http://ourweekday.blogg.se/
Postat av: Josefine m. ridtravaren bellie

Fast ofta tycker jag det är sadlar som ligger i bakvikt som orsakar stolsits, eftersom man hamnar för långt bak i sadeln och därmed hamnar stigläderkramporna längre fram = stolsits.Själv hamnar jag i stolsits pga att jag mer elr mindre medvetet her fram skänklarna tack vare min förra sadel jag hade 1 år. I den hamnade min skänklar för långt bak hela tiden, vilket gjorde att jag tröck fram dom. Vilket blev bra i den sadeln.. när jag sedan köpte ny sadel gör jag nu samma sak, men de behövs inte för denna trycker inte bak mina skänklar som min förra gjorde. Så nu blire att träna bort den olaten. :-)

2011-10-26 @ 20:18:59
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Julia

Du har fullt så rätt!

Man ska inte skylla på något det är en själv!

Jag har också brister, speciellt om det blir en häst som är lite skumpigare än andra, som min sköthäst hon är travare, och jag kommer inte riktigt ner i sadeln i traven..än!

Och då blir det lätt att jag kommer i stolsits för att kunna hålla balansen och inte skumpa så mycket. Men när jag kommer på en häst som inte är så skumpig så är det mycket lättare och jag tränar varje dag! :)

Till slut kan jag, jag lovar!

Alla kan om dom bara försöker eller hur?

2011-10-26 @ 20:46:45
URL: http://machine.webblogg.se/
Postat av: Moa

Sadeln kan oftast vara en bidragande orsak till att man får sämre sits. Oftast ligger den ju inte bra på hästen. Jag har sett många som har bra sits men på vissa hästar blir deras sits helkonstig och det är knappast ett sammanträffande att flera som ridit med den sadeln på den hästen har haft exakt samma problem med sitsen. Man måste ha en sadel som ligger bra på hästen framför allt men även en själv för att man ska kunna få en bättre sits.

2011-10-27 @ 12:20:43
URL: http://moalarsen.blogg.se/
Postat av: Stallbruttan

Jag red med stolsits ett tag, HUGA! X( men sen var jag på clinic med Roberto Cristofoletti där han påpekade just problemen med det, och sedan slutade jag. Många kan nog skaffa sig stolsits, just för att de får höra "tryck ner hälen" hela tiden... hmmm... Är iaf glad för hur min sits är nuförtiden, får beröm för den :3 Ibland trycker jag dock fram höger skänkel, eftersom jag är lite dålig på att dra bak vänster i höger varv - det blir som om jag "visar vägen" med foten, en olat jag MÅSTE träna bort! ;)

2011-10-28 @ 13:16:36
URL: http://stallbruttans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0